Brookz Overnamebarometer H1-2021

Brookz Overnamebarometer 2021

Op 1 september jl. is de Brookz Overnamebarometer van 2021 verschenen. Deze keer hebben 118 advieskantoren (waaronder Venturefirm) input aangeleverd. Hiermee geeft ook deze veertiende editie van de barometer weer uitstekende inzichten over de MKB overnamemarkt.

De belangrijkste inzichten die de barometer dit jaar geeft, zijn:

  • Sterke groei in het aantal aankoop- en verkooptransacties
  • Lichte stijging van deals met een transactiewaarde die meer dan €10 miljoen bedraagt
  • Het aantal nieuwe opdrachten neemt flink toe, slechts een op de twintig adviseurs zag zijn of haar portefeuille slinken

De volledige Brookz Overnamebarometer leest u hier.

Graag voegen wij hier vanuit onze eigen ervaring van de afgelopen maanden het volgende aan toe:

De multiple-benadering is een uitstekende ‘sanity-check’ om te gebruiken bij de bedrijfswaardering. Maar omdat ieder bedrijf toch echt anders is, met andere kenmerken, met andere ‘value drivers’, vinden wij het belangrijk dat een bedrijfswaardering wordt opgebouwd vanuit de kasstromen die verbonden zijn aan de operationele assets van uw bedrijf.

Het ene bedrijf heeft bijvoorbeeld weinig assets op de balans, en daarmee ook een lage herinvesteringsbehoefte, maar bij een kapitaalsintensief productiebedrijf is dat weer heel anders. Dat heeft impact op de vrije kasstroom. Tegelijkertijd heeft ieder bedrijf haar eigen ‘risico-profiel’ afhankelijk van de markt waarin ze opereert en de klanten die ze bedient. De vrije kasstroom (na investeringen) en de risicovoet van het bedrijf zijn essentiële onderdelen van de bedrijfswaardering volgens de ‘discounted cashflow-methode’, maar geven wel een goed onderbouwde benadering van de Ondernemingswaarde van een bedrijf (PS: dat is ook de reden dat de Belastingdienst ook werkt met de DCF-methodiek).

Vragen of opmerkingen?

Heeft u vragen of opmerkingen over de uitkomsten van de Brookz Overnamebarometer? Naam dan gerust contact met ons op! Wij helpen u namelijk graag verder.

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Bekijk ook