Een bedrijf overnemen zonder eigen vermogen

Een bedrijf overnemen zonder eigen vermogen, het klinkt wellicht kansloos, maar is het dat ook? Uiteraard stellen financiers vaak de eis dat u als ondernemer in ieder geval een deel van de investering uit eigen vermogen dient te financieren. Logisch ook, aangezien de financier meer risico loopt bij een lage inbreng van eigen geld. Toch zijn er een aantal mogelijkheden om zonder eigen vermogen een succesvolle bedrijfsovername te doen. In dit artikel leggen we deze dan ook graag aan u uit.

Meer over bedrijfsovernames

Als ondernemer bent u natuurlijk niet dagelijks bezig met een bedrijfsovername. Logisch, aangezien u druk bent met waar u goed in bent; ondernemen. Toch is de kans groot dat ook u een keer te maken krijgt met een bedrijfsovername. Wellicht heeft u zelf de ambitie om te groeien via overnames, of misschien klopt er op een dag wel een potentiële koper op de deur voor uw eigen onderneming. In beide gevallen doet u er verstandig aan om u goed te laten adviseren door een ervaren specialist op het gebied van bedrijfsovernames.

Bekijk hier een overzicht van de diensten waarbij Venturefirm u graag ondersteund. Onder de kopjes ‘Bedrijf kopen’ en ‘Bedrijf verkopen’ vindt u alles wat u moet weten over bedrijfsovernames.

De financiering van een overname zonder eigen vermogen

U gaat een bedrijf overnemen. Wanneer u het dan eindelijk zeker weet is de volgende vraag die zich voordoet: Hoe gaat u de overname financieren?

Normaliter eisen financiers dat u ongeveer 20% van de totale overnameprijs kunt financieren met eigen vermogen. Voor sommige kandidaat-overnemers is deze eis echter niet realistisch. Wanneer dat ook voor u het geval is, dan zal u creatief moeten zijn om toch richting die 20% van de overnameprijs te komen.

Gelukkig weet Venturefirm een aantal creatieve oplossingen voor dit probleem. Ten eerste zou u natuurlijk aan kunnen kloppen bij de zogeheten 3 F’s. Hiermee bedoelen wij Friends, Family en Fools. Er zijn vrijwel altijd vrienden en familieleden te vinden die in uw plannen geloven en bereid zijn om u financieel te ondersteunen.

Daarnaast is het ook mogelijk om de meerwaarde van uw eigen woning mee te rekenen als eigen vermogen. Dus wanneer de getaxeerde waarde van uw woning hoger is dan de hypotheek, dan wordt het verschil als eigen vermogen gezien. Dit geeft de financier namelijk een extra stukje zekerheid.

Creatieve oplossingen voor overnames zonder eigen vermogen

Hoewel u door middel van bovenstaande oplossingen wellicht al een heel eind richting de 20% van de overnameprijs komt, zijn er ook nog een aantal andere financieringsmogelijkheden waar u zich eens in kan verdiepen, namelijk:

  • De middelen die als eigen vermogen worden meegerekend hoeven in wezen niet van u te zijn. Deze middelen kunnen in de vorm van een informal of participatiemaatschappij namelijk ook via u komen.
  • Veel ondernemers weten niet dat een achtergestelde lening ook meetelt als eigen vermogen. Dit is namelijk risicodragend kapitaal. Zo’n soort lening kunt u aangaan met Friends, Family en Fools, maar ook via fondsen of door een deel van de overnameprijs als achtergestelde lening in het bedrijf achter te laten.
  • Hoewel er strenge voorwaarden aan verbonden zijn, komt u wellicht in aanmerking voor een borgstellingskrediet. Deze is aan te vragen via de bank of een andere financieringsverstrekker.
  • Aangezien de overheid enorm veel subsidie- en stimuleringsregelingen kent, is het slim om samen met een adviseur als Venturefirm uit te zoeken of u aanspraak maakt op een subsidie.
  • Stimuleringsfondsen zijn er speciaal voor ondernemers die een bedrijf over willen nemen zonder eigen vermogen.
  • Tot slot heeft u ook via Crowdfunding de mogelijkheid om eigen vermogen te genereren.

Zo ziet u dat er enorm veel manieren zijn waarop u zonder (voldoende) eigen vermogen toch een bedrijfsovername kunt uitvoeren. Neem contact op met Venturefirm om uw mogelijkheden te bespreken.

Vragen of interesse in begeleiding bij het overnemen van een bedrijf?

Het moge duidelijk zijn dat er nogal wat komt kijken bij het rond krijgen van een financiering voor het overnemen van een ander bedrijf. Gelukkig is Venturefirm een ervaren insider in fusies en overnames. Aangezien wij daarnaast nauw samenwerken met Fundfirm, een ervaren adviseur voor het vinden van de juiste (bedrijfs-)financiering, vinden wij altijd een passende oplossing voor uw vraagstuk.

Op tijd een professionele adviseur aanhaken is dus een goede investering. De juiste adviseur geeft u namelijk de benodigde ondersteuning bij de fiscale, juridische en financiële vraagstukken die gepaard gaan met een bedrijfsovername. Iets waar Venturefirm samen met Fundfirm zorg voor draagt.

Venturefirm is niet voor niets een ‘insider in fusies en overnames’. Neem dus gerust contact met ons op als u nog vragen heeft over het overnemen van een ander bedrijf. Ook als u opzoek bent naar een concreet advies kunt u gerust contact met ons opnemen. Telefonisch zijn wij bereikbaar op: 06-21817831. Een e-mail kunt u sturen aan: tenthij@venturefirm.nl. Wij helpen u graag verder als het om een overname gaat!

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Bekijk ook