Verdubbeling van het aantal Chinese bedrijven in Nederland

Uit cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) bleek eerder deze maand dat in vijf jaar tijd het aantal Chinese bedrijven in Nederland bijna is verdubbeld. Waar dit er eind 2012 nog 245 waren bedroeg dit aantal eind 2017; 470. Hoewel ook de bijdrage van Chinese bedrijven aan de Nederlandse economie in dezelfde periode bijna verviervoudigd is tot ruim 1 miljard euro, is dit nog steeds veel minder dan de bijdrage van bijvoorbeeld Amerikaanse bedrijven. Dat er steeds meer Chinese bedrijven in Nederland actief zijn, heeft ook gevolgen voor uw (gedeeltelijke) overnamekansen als ondernemer. In dit artikel gaan we dan ook graag verder in op de toegevoegde waarde van Chinese bedrijven in Nederland.

Toegevoegde waarde Chinese bedrijven in Nederland

De cijfers van het CBS hebben betrekking op bedrijven in Nederland waarvan het meerderheidsbelang in Chinese handen is. In 2017 bedroeg dit 8% van alle bedrijven in Nederland. De bijdrage van deze bedrijven is sinds 2012 enorm gestegen. Namelijk van 290 miljoen naar 1.079 miljoen in 2017.

Ook het aantal werknemers bij deze Chinese bedrijven nam sterk toe. Er zijn ruim 8.000 extra werknemers in dienst getreden bij deze bedrijven ten opzichte van 2012.

Wat verder opvalt is het feit dat alleen deze Chinese bedrijven al goed waren voor 31 miljoen euro aan uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling in 2017.

Overnames door Chinese bedrijven

Uit de cijfers van het CBS blijkt vooral dat sinds 2015 de bijdrage van Chinese bedrijven aan de Nederlandse economie sterk gestegen is. Deze explosieve trend werd veroorzaakt door enkele (grote) overnames. Hoewel dit voor u als ondernemer wellicht interessant klinkt, lopen Chinese investeringen in Nederland lang niet altijd goed af.

Chinese ondernemers staan er namelijk om bekend dat zij opportunistisch te werk gaan om vervolgens sneller af te haken dan andere buitenlandse ondernemers. Boudewijn Poldermans, sinoloog en adviseur, denkt dat dit te wijten is aan het feit dat Chinese ondernemers onderschatten wat er allemaal komt kijken bij het overnemen en starten van een onderneming in Nederland. Vaak houden zij bijvoorbeeld geen rekening met vergunningen en voeren ze onvoldoende marktonderzoek uit.

Overname door een buitenlands bedrijf

Staat uw onderneming op het punt overgenomen te worden door een buitenlands bedrijf of een multinational? Neem dan altijd een ervaren adviseur in de arm. In het geval van een buitenlandse overname krijgt u namelijk ongetwijfeld te maken met verschillen en zaken die u niet gewend bent. Bijvoorbeeld het opstellen van overeenkomsten in juridisch Engels, cultuurverschillen, maar ook geopolitieke factoren.

Tijdig een professionele adviseur aanhaken is dus een waardevolle investering. De juiste adviseur geeft u de benodigde ondersteuning bij de fiscale, juridische en financiële vraagstukken die gepaard gaan met een bedrijfsovername.

Vragen of interesse in begeleiding?

Heeft u vragen over een internationale overname of het aandeel van Chinese bedrijven in Nederland? Neem dan gerust contact op met ons. Telefonisch zijn wij bereikbaar op: 06-21817831. Een e-mail kunt u sturen aan: tenthij@venturefirm.nl. Wij helpen u graag verder als het om een bedrijfsovername gaat.

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Bekijk ook